ساز های زهی

ساز های زهی : ما در هنر موسیقی ساز و آلات موسیقی فراوانی داریم که هرکدام برای نواختن ، نیاز به آموزش و مهارت دارد . یکی از پر طرفدار ترین دسته بندی ساز های موسیقی ، ساز های زهی است که امروزه خیلی از هنر دوستان روی به ساز های زهی می آورند .

این ساز ها بسیار صدای دلنشین و با احساسی دارند و از قدیم تا به امروز نقش بزرگی در پیشرفت موسیقی داشته اند و قطعا بدون وجود ساز زهی ، هنر موسیقی قابل تصور نمی باشد .

ساز های زهی علاوه بر آن که در موسیقی غربی تاثیر گذار بوده و هست ، در موسیقی اصیل ایرانی نیز نقش بسزایی ایفا می کند و خیلی از اساتید و بزرگان موسیقی ساز تخصصیشان ، ساز زهی می باشد .

ما در کشور عزیزمان ایران ، تعداد زیادی نوازنده ساز زهی داریم و ایرانیان از گذشته تا کنون ارتباط خوبی با این گونه ساز ها دارند .

ما در این مطلب قصد داریم درباره ساز های زهی و ویژگی های آن صحبت کنیم و انواع این ساز ها را بررسی می کنیم . پس با موزیک فارسی همراه باشید .

ما در مطالب قبلی درباره ساز های بادی صحبت کردیم و ویژگی های یک ساز بادی را بررسی کردیم . اگر علاقه مند به این موضوع هستید ، روی لینک زیر کلیک کنید .

بیشتر بخوانید : معرفی ساز های بادی

ساز های زهی

به طور خلاصه ساز زهی به سازی گفته می شود که با به لرزه در آوردن سیم یا تار های آن از خود صدا تولید می کند . البته صدایی که تولید می کند باید بر اساس نت های موسیقی باشد و خارج از آن نباشد .

این صدا ممکن است با لمس کردن دست و ضربه زدن تولید شود یا با زدن مظراب از خود صدا تولید کند و یا حتی با کشیدن وسیله ای به نام آرشه از خود صدا تولید کند . بستگی به نوع ساز زهی و جنس سیم ها و تار های آن متفاوت می باشد .

ساز زهی ماننده تمامی دسته بندی ساز های موسیقی ، نیاز به مراقبت دارد و ساز نباید در شرایط بدی باشد . این ساز ها از آن جا که دارای سیم و تار هستند ، باید در شرایط آب و هوایی ایده آلی باشند و علاوه بر آن به رطوبت بسیار حساس هستند و آب به راحتی می تواند ساختار ساز زهی را به هم بزند .

حال خود ساز های زهی به چند دسته بندی تقسیم می شوند که این تقسیم بندی بر اساس نوع نواختن آن ها و جنس صدایی که از آن ها خارج می شود بستگی دارد . افرادی که می خواهند تازه به موسیقی روی بیارند باید به این دسته بندی ها توجه کنند و بر اساس این دسته بندی ها ، ساز مورد نظر خود را انتخاب کنند .

جهت مشاهده تعرفه های تبلیغاتی وبسایت موزیک فارسی کلیک کنید

دسته بندی ساز های زهی

  1. ساز های زهی زخمه ای
  2. ساز های زهی کمانه ای
  3. ساز های زهی ضربه ای

ساز های زهی زخمه ای

ساز های زهی زخمه ای در واقع گونه ای از ساز زهی است که صدا بر اثر تماس انگشت یا مضراب بر سیم ها و تار های ساز بوجود می آید .

ساز زهی زخمه ای امروزه طرفداران زیادی در سراسر دنیا دارند و بسیار جنس صدای زیبایی دارند و ساختار آن ها بسیار پیچیده و مهندسی شده است و کوچکترین اشتباهی در ساختن ساز باعث می شود که ساز کارایی خود را از دست بدهد و خروجی صدای آن زیاد جالب نباشد .

خیلی از نوازندگان ساز زهی زخمه ای با ناخن دست خود ، نوازندگی می کنن و برخی دیگر با مضراب ساز را می نوازند و این موضوع یک امر سلیقه ای است .

در برخی از ساز های زخمه ای بهتر است از مضراب برای نواختن استفاده شود و در برخی دیگر انگشتان دست مناسب تر می باشد و این موضوع به ساختار ساز و سبک نواختن نوازنده است .

جهت طراحی انواع وبسایت با ما تماس بگیرید

ساز های زهی

تعدادی از ساز های زهی زخمه ای

  • چنگ
  • انواع گیتار
  • تار
  • سه تار
  • دو تار
  • بم تار
  • تنبور
  • سلانه

ساز های زهی کمانه ای

این دسته از ساز های زهی با کمک وسیله ای بنام کمان یا آرشه به صدا در می آیند و جنس صدای فوق العاده ای دارند . نواختن ساز زهی کمانه ای نیاز به مهارت خاصی دارد و نوازنده هنگام نواختن ، با تمرکز بالا باید بنوازد .

با کشیدن و لمس کردن آرشه بر روی سیم های ساز ، صدای ساز در می آید.

نواختن ساز های کمانه ای اصول و قوائد خود را دارد و برای نواختن باید با ظرافت و آرامی با ساز برخورد شود . چنانچه غیر اصولی ، نواخته شود باعث پاره شدن سیم و تار های ساز می شود.

بیشتر بخوانید : اصطلاحات رایج در موسیقی

ساز های زهی

تعدادی از ساز های زهی کمانه ای

  • کمانچه
  • ویولن
  • ویولن سل
  • قیچک
  • صراحی
  • کنتر باس

ساز های زهی ضربه ای

ساز های زهی ضربه ای همانطور که از اسمش پیداست ، با ضربه زدن به سیم های ساز از خود صدا تولید می کنند . این ساز ها معمولا حالت ایستایی دارند و نوازنده برای نواختن آن باید ساز را در یک جای ثابت بزارد و سپس شروع به نواختن کند .

در ساز زهی زخمه ای معمولا نوازنده آن را در دست خود می گیرد و سپس آن را می نوازد ولی در ساز زهی ضربه ای این موضوع صدق نمی کند .

ساز زهی ضربه ای معمولا سایز بزرگتری دارند نسبت به سایر ساز ها و ساختاری بسیار پیچیده و جالبی دارند .

پیانو نیز در این دسته بندی قرار دارد و همانطور که می دانید اندازه این ساز بسیار بزرگ می باشد .

ساز های زهی

تعدادی از ساز های زهی ضربه ای

  • پیانو
  • سنتور

ساز زهی از گذشته تا به امروز در هنر موسیقی وجود داشتند و خیلی می توانند در ریتم ها و ملودی های موسیقی کمک کنند . این ساز ها در ارکستر های بزرگ نیز مورد استفاده قرار می گیرند و هم به صورت هم نوازی و هم تک نوازی می توان روی این ساز حساب ویژه ای کرد.

از آن جا که ساز زهی دارای تنواع زیادی می باشد ، علاقه مندان می توانند به راحتی ساز خود را انتخاب کنند و در آن حرفه ای شوند .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

موزیک فارسیآموزشگاه های موسیقیویدئو های ارسالی بلاگ
پشتیبان موزیک فارسی
ارسال پیام