ساز گیتار

ساز گیتار : دنیای موسیقی دارای تنوع سازی فراوانی است که هرکدام از آن ها به تنهایی می توانند ملودی و ریتم های زیبایی خلق کنند . یکی از محبوب ترین ساز های موسیقی ، ساز گیتار است که هنرمندان فراوانی نوازنده این ساز خارق العاده هستند .

ما قصد داریم درباره ساز گیتار و ویژگی های آن به صورت تخصصی و مفصل صحبت کنیم . پس با موزیک فارسی همراه باشید

ساز گیتار

ساز گیتار در دسته بندی ساز های زهی قرار دارد که با دو روش می توان آن را نواخت . اولین حالت با وسیله ای بنام پیک نواخته می شود ( پیک استایل ) و در حالت دوم با انگشت نواخته می شود که به آن فینگر استایل هم می گویند .

ساز گیتار دارای 6 سیم است که صدای ساز گیتار از طریق ضربه زدن و لمس کردن سیم ها تولید می شود و در واقع بر اثر ارتعاشات سیم ها است که ساز خروجی صدا دارد.

ساز گیتار  با توجه به این که سازی قدیمی و ریشه داری است ، در عین حال توانسته خود را در برابر تحولات موسیقی بروز کند و ساز پیشرفتنه ای محسوب می شود .

ساز گیتار در حال حاضر یکی از محبوب ترین ساز ها و در عین حال یکی از کاربردی ترین ساز های هنر موسیقی می باشد که نقش عظیمی در خلق آثار موسیقی دارد .

گیتار در زبان های مختلف

عبارت گیتار در آلمانی gitarre ، در زبان فرانسوی guietare و در زبان انگلیسی guitar است که همه این اسامی مشتق شده واژه guitiarra است که این واژه نیز اسپانیایی می باشد .

البته واژه guitiarra نیز از کلمه قیثاره در زبان عربی اندلسی مشتق گرفته اند که قیثاره نیز از واژه لاتین cithara الهام گرفته است .

تمامی این واژه ها از واژه κιθάρα kithara که عبارت یونانی است ، الهام گرفته شده است .

خیلی از صاحب نظران بر این باور هستند که κιθάρα kithara از واژه پارسی سیه‌ْتار (سه‌تار) آمده است .

ساز گیتار

تاریخچه ساز گیتار

روایت های گونانی در این مورد وجود دارد که عده ای بر این باور هستند که گیتار از ایران آمده است و عده ای دیگر معتقد هستند که این ساز سیتارای یونانی-آشوری که به وسیله رومی ها به کشور اسپانیا آورده شده است .

برخی از افراد صاحب نظر بر این باورند که ساز گیتار نتیجه تحول ساز لوت در اروپا می باشد . خود این ساز نتیجه تغیرات و تحولات ساز عود می باشد .

اولین بار ساز گیتار در یکی از مناطق شهر سویل اسپانیا به اسم اندلس دیده شده است و بعد از آن در کشور های غربی و آسیایی رایج شد .

در دوره ای که حکومت اسلامی در اسپانیا وجود داشت ، ساز گیتار توسط شخصی بنام ابوالحسن علی بن نافع که به زریاب معروف بود ، به اندلس آورده شد .

در آن زمان به ساز گیتار ، کیتارا می گفتند و ام فعلی این ساز برگرفته شده از همین اسم است و موضوعی که وجود دارد این است که با توجه به آن که پسوند اسم گیتار ، تار است از این رو می تواند نوید دهنده این باشد که ساز گیتار ، سازی ایرانی است و ریشه اصلی آن به کشور ایران بخورد .

بیشتر بخوانید : سبک موسیقی بلوز

انواع ساز گیتار

ساز گیتار بر اساس برخی ویژگی های اصلی و ساختاری آن به چند دسته تقسیم می شوند که به شرح زیر می باشد :

گیتار های آکوستیک

گیتار آکوستیک سازی است که بدون هیچ تقویت کننده صدا تنها به کمک سیم ها و بدنه ساز ، از خود صدا تولید می کند . تنها صدای سیم های ساز در بدنه چوبی توخالی پخش شده و صدای خروجی را ایجاد می کند .

گیتار های آکوستیک معمولا دارای 6 سیم هستند که ضخامت سیم ها از بم ترین تا زیر ترین سیم ها معمولا بین 13 تا 56 هزارم اینچ می باشد . جنس سیم های گیتار های آکوستیک از فلز می باشد که صدای خارق العاده ای دارند .

گیتار های آکوستیک در واقع می توان گفت صدای کاملا طبیعی و بدونه هیچ تقویت کننده غیر طبیعی ایجاد می کنند و صدای آن بسیار زیبا و گوش نواز می باشد .

گیتار های کلاسیک

گیتار های کلاسیک نیز شباهت فراوانی با گیتار های آکوستیک دارند و در واقع خروجی صدای این ساز نیز ، بدون واسطه یا تقویت کننده است . یکی از تفاوت اصلی بین گیتار های کلاسیک و گیتار های آکوستیک این است که سایز کلاسیک کمی کوچکتر است .

اما اصلی ترین تفاوت جنس سیم ها است که در گیتار های کلاسیک 3 سیم بالایی و بم آن از جنس فلز می باشد و 3 سیم پایینی ساز ، از جنس نایلون می باشد و 3 سیم فلزی در واقع فلز تنیده شده به دور ابریشم هستند که جنس صدای بی نظیری دارند .

گیتار های کلاسیک صدای کمتری نسبت به گیتار های آکوستیک دارند اما جنس صدای گیتار کلاسیک خیلی جذاب و شنیدنی است .

بیشتر بخوانید : گام در موسیقی

ساز گیتار

گیتار های الکتروآکوستیک

همانطور که می توان از اسمش حدس زد ، ساز های الکتروآکوستیک تفاوت زیادی از لحاظ ساختاری و ظاهری با ساز آکوستیک ندارند ؛ ولی از لحاظ خروجی صدا و صوتی ، گیتار های الکتروآکوستیک به کمک انرژی الکتریکی صدا تولید می کنند که این امر به وسیله آمپلی فایر ها صورت می گیرد و در نهایت شما صدای خروجی را از آمپیلی فایر می شنوید .

هر چقدر آمپلی فایر موجود با کیفیت تر و بهتر باشد ، صدای خروجی ساز شنیدنی تر است و قطعا گیتار های الکتروآکوستیک صدای بیشتری نسبت به گیتار های کلاسیک و آکوستیک دارند .

البته ما می توانیم ساز گیتار را از بعد های دیگری هم دسته‌بندی کنیم :

  • گیتار با بدنه چوبی نیمه خالی : انواع گیتارهای جاز و بلوز
  • گیتار با بدنه چوبی توپر : انواع گیتارهای الکتریک
  • گیتار با بدنه فلزی : انواع رزوناتور

دسته بندی گیتار از نظر شیوه صدابرداری

  1. آکوستیک (بدون واسطه توسط میکروفون)
  2. الکتریک (با استفاده از پیکاپ)

دسته بندی گیتار از نظر تعداد و جنس سیم‌ها

  • چهار و پنج سیم (انواع گیتار بیس)
  • شش سیم (معمول در اکثر گیتار و گاهی در گیتار بیس)
    • از جنس فلز (گیتار آکوستیک)
    • از جنس نایلون (گیتار کلاسیک)
  • هفت و هشت سیم (گاهی در انواع گیتار الکتریک)
  • دوازده سیم به صورت شش سیم دوبله (گاهی در انواع گیتار الکتریک)

دسته بندی گیتار از نظر طول گام دسته

  1. تنور
  2. معمولی
  3. باریتون
  4. بیس

ساز گیتار

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

موزیک فارسیآموزشگاه های موسیقیویدئو های ارسالی بلاگ
پشتیبان موزیک فارسی
ارسال پیام