هارمونی در موسیقی

هارمونی در موسیقی : تئوری موسیقی دارای مباحث زیادی است و اصطلاحاتی در موسیقی وجود دارد که افرادی که در هنر موسیقی فعالیت می کنند و یا علاقه مندان به موسیقی باید آن ها را به صورت کامل درک کرده باشند .

یکی از اصطلاحات رایج در موسیقی ، هارمونی در موسیقی می باشد که ما در این مطلب قصد داریم به آن بپردازیم . پس با وب سایت موزیک فارسی همراه باشید .

هارمونی در موسیقی

تعریف هارمونی در موسیقی : در واقع دانش هارمونی در موسیقی به معنای چند بخشی کردن موسیقی طبق ویژگی ها و ساختار آکورد های موسیقی و قواعد و قوانین وصل آن ها به هم البته به قصد همراهی با ملودی ترانه است .

البته به یک صورت دیگر می توان گفت که به تنالیته های برگرفته از ریتم که به وسیله وصل شدن آکوردهای متفاوت به یکدیگر می باشد .

حال اگر بخواهیم به صورت عامیانه تر به موضوع نگاه کنیم می توان گفت که هارمونی در موسیقی در واقع به هماهنگی و چینش ریتم و ملودی قطعه و همگام سازی اجزای یک قطعه با هم می باشد که بهترین حالت ممکن ترانه را برای شنونده ایجاد می کند .

در اصل این هارمونی در موسیقی است که باعث می شود شنوده حس و حال ترانه را بیشتری را درک کند و ارتباط با موسیقی شنونده را قوی تر می کند .

هارمونی در موسیقی

معنی واژه هارمونی

هارمونی که در فارسی به معنی هماهنگی می باشد ، ریشه در زبان یونانی دارد و هارمونی در علم فلسفه به معنای تناوب ذکر شده است .

ریشه کلمه هارمونی به معنای هماهنگی و وحدت می باشد و در واقع بیانگر یگانگی در تجزای یک واحد در کل می باشد .

مفهوم هارمونی در موسیقی با شنیدن همزمان وسعت صوتی ، رنگ صدا ، نت ها با آکورد ، بسامد یا فرکانس رخ می دهد .

هارمونی علاوه بر هنر موسیقی ، در اکثر علم ها و روزمرگی ها استفاده می شود و تقریبا در تمامی فعل و انفعالات ، هارمونی معنا دارد و رعایت کردن هارمونی بین اجزا در تمامی امور ، موجب هماهنگی و در نتیجه یکپارجه سازی می شود .

بیشتر بخوانید : معرفی ساز های کوبه ای

 تاریخچه هارمونی در موسیقی

چند بخشی کردن در موسیقی در دو روش و زمان شکل گرفت که شامل :

دانش کنتربوان است که بر اساس تلفیق ملودی ها و مراعات قوانینی سخت و پایبند ساخته می شد . در قرون وسطی که یکی از زمان های مهم در دوره های موسیقی هارمونی مربوط به دو صدا بوده و در دوره رنسانس برای سه صدا به صورت هم زمان بوده است .

این تفکیک ها بسیار متفاوت بود نسبت به تقسیم بندی فیثاغورث . هارمونی از دیدگاه ریاضی توسط فیثاغورث به رسمیت شناخته شد و در واقع هنر موسیقی مدیون نظریه ها و تحقیقات فیثاغورث می باشد .

در ادامه در موسیقی غربی برای هارمونی و هماهنگی ، دارای فاصله های موازی بودند . این فواصل در اصل وضوح ملودی را حفظ می کرد و در موسیقی و آواز های کلیسایی اجرا می شد .

هارمونی در دوره باروک به رشد و تکاملی رسید که موسیقی شناس فرانسوی به اسن ژان فیلیپ رامو با روش کنترپوان در چند بخشی کردن موسیقی رسید و در نهایت نام آن را هارمونی نهاد .

وی در سال 1722 میلادی کتابی با اسم هارمونی نوشت که این کتاب یکی از منابع اصلی در موسیقی می باشد که امروز به کار گرفته می شود .

البته کتاب رامو نخستین کتاب درباره هارمونی در موسیقی نیست بلکه در قبل از آن کتابی به نام اصول هارمونی توسط آریستوکسنوس نوشته شده است که خیلی از مورخان و صاحب نظران بر این باور هستند که این کتاب نخستین کتاب درباره هارمونی می باشد .

ولی در واقع این رامو بود که به این تئوری رسمیت داد و آن را تکمیل تر و قابل توجیه تر نمود .

بیشتر بخوانید : سبک موسیقی پاپ

هارمونی در موسیقی

 

دسته بندی هارمونیک موسیقی

هارمونی در موسیقی به دو صورت وجود دارد ؛

  1. هوموفونی یا بافت هم صدایی
  2. پلی فونی یا بافت چند صدایی

البته این دو به هوموفونیک و پلی فونیک نیز معروف می باشند و در بافت موسیقیایی پلی فونیک برعکس بافت هوموفونیک ، به صورت همزمان چند خط ملودیک اجرا می شود که ارزش و اهمیت آن ها یکسان است .

بافت موسیقیایی هوموفونی

این نوع از هارمونی در واقع نشانگر عدم موزون نشان دادن و موزون کردن نوای موسیقی است ؛ دلیل آن نیز تکرار مکرر در یک زمان معین ، تضادی در ریتم و وزن موسیقی شکل می دهد .

در این هارمونی ، احتمال این موضوع وجود دارد که ریتم قطعه های موسیقی یکسان باشد .  در نتیجه می توان گفت که آکورد های یک قطعه موسیقی توانایی این را دارد که سطح ملودی را تغییر دهد .

وجود هوموفونی در ملودی قطعه می تواند ترانه را تقویت کند و آن را بهبود دهد .

هارمونی در موسیقی

بافت موسیقی پلی فومونیک

پلی فومونیک در واقع به معنای چند صدایی است و در واقع از نظر موسیقیایی با هم به رقابت می پردازند .

اگر بخواهیم بافت پلی فونیک در موسیقی را بیشتر درک کنیم ، می توانیم آن را با ژرف نمایی یا پرسپکتیو در هنر های گرافیکی نسبت دهیم . پرسپکتیو که به طرح های بی جان ، بعد و نمایی زیبا می دهد ، پلی فومونیک نیز در موسیقی این کار را انجام میدهد .

در واقع هر خط ملودیک در بافت پلی فونیک سبب می شود تا خط دیگری کامل و غنی می گردد .

موزیک فارسی مرجع آموزشگاه های معتبر موسیقی در ایران

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

موزیک فارسیآموزشگاه های موسیقیویدئو های ارسالی بلاگ
پشتیبان موزیک فارسی
ارسال پیام